Nový spôsob výučby angličtiny na troch prešovských školách

18.11.2009 Prešov

Vďaka sponzorskému daru vo výške 18 tis. € od spol. IBM Slovensko, s. r. o. sa školáci na ZŠ Lesníckej, ZŠ Prostějovskej a MŠ Jurkovičovej v Prešove môžu angličtinu učiť pomocou špeciálneho výukového ...
O poskytnutí technického vybavenia a ďalšej podpore bolo dnes na radnici so spoločnosťou IBM podpísané memorandum.

IBM sa rozhodlo darovať mestu Prešov sponzorský dar vo forme jedinečného vzdelávacieho programu a s ním súvisiaceho technického vybavenia, ktorým sa má zvýšiť gramotnosť prešovskej mládeže v anglickom jazyku. Ide o dar v hodnote 18 tis. € (0,5 mil. Sk), ktorý poputuje na dve základné a jednu materskú školu v Prešove (ZŠ Lesnícka, ZŠ Prostějovská, MŠ Jurkovičova). Táto spoločnosť zabezpečí školám nielen počítačový hardvér a príslušenstvo, ale aj sprievodné služby.
Na MŠ Jurkovičovej je už niekoľko týždňov zavedená špeciálna detská výuková počítačová zostava KidSmart. „Naše deti sa o túto vynikajúcu tvorivú a zábavnú pomôcku bijú, “ hovorí riaditeľka Monika Imrichová. „Pomôže udržať pozornosť aj deťom s Downovým syndrómom, ktoré je inak počas vyučovacieho procesu ťažké zaujať. “
„Technológie idú dopredu, som preto veľmi rád, že naše deti a mládež sa môžu vzdelávať pomocou takýchto moderných pomôcok. Som veľmi vďačný našim partnerom zo spol. IBM, s ktorými dnes podpisujeme memorandum, za podporu a verím, že sa s ich pomocou podarí takýmto vzdelávacími počítačovými programami vybaviť aj ďalšie prešovské školy, \" uviedol na dnešnom stretnutí primátor mesta Prešov Pavel Hagyari.

Špeciálny vzdelávací program pre základné školy sa volá Reading Companion / Spoločník na čítanie v anglickom jazyku. Jeho cieľom je pomôcť deťom a dospelým vo všetkých častiach sveta získať základné zručnosti dôležité pre gramotnosť v anglickom jazyku s použitím technológie využívajúcej web v spolupráci so školami a neziskovými organizáciami.
„Spoločník pri čítaní je novou interaktívnou bezplatnou technológiou využívajúcou web, ktorá počúva, vedie a učí mladých i starých čítať a zlepšovať si komunikačné zručnosti. Spoločník pri čítaní využíva priekopnícku technológiu na rozpoznanie reči, ktorá, \"počúva” a poskytuje užívateľovi personalizovanú spätnú väzbu, pričom perspektívnym čitateľom umožňuje precvičovať výslovnosť pri získavaní základných čítacích zručností, “ uviedol Marián Korienek, riaditeľ Divízie predaja hardvérových riešení, produktov a služieb IBM Slovensko. Prostredníctvom internetovej aplikácie tohto programu si budú žiaci vybraných škôl zdokonaľovať svoju výslovnosť a schopnosť porozumieť texty v anglickom jazyku. Školy získajú prístup k softvéru, online knihám a ku školiacim materiálom. Aplikácia taktiež umožňuje užívateľom vytvárať si vlastné knihy podľa tématického zamerania výuky. Partnermi úvodnej časti programu v meste Prešov sa stávajú Základná škola na Lesníckej ulici a Základná škola na Prostějovskej ulici. Obe školy navštevujú deti zo znevýhodnených komunít.
Trhová hodnota realizovaných grantových programov v meste Prešov vo forme technológií a služieb prestavuje približne dvadsaťšeťtisíc amerických dolárov (takmer 18 000 EUR).

Katarína Pirohová
hovorkyňa primátora mesta
 

Vyberte región